Recurs del Govern contra la decisió del TSJC d'imposar un 25% de castellà en algunes aules
La consellera lamenta la "gravetat" perquè l'òrgan judicial envaeix competències de la Generalitat i acusa el PP d'intentar imposar el "model balear"
La consellera d'Educació, Irene Rigau, ha considerat aquest divendres que la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) és "molt greu" i suposa un mal precedent. Rigau lamenta que el TSJC s'interposi per obligar el Govern català a fixar que el 25% de l'horari lectiu sigui en castellà per garantir "la seva presència mínima com a llengua vehicular" en el cas de les famílies recurrents. La consellera ha anunciat la presentació d'un recurs contra la decisió del TSJC: "Tenim 5 dies per presentar recurs i un mes per rebre la resposta del recurs."
La titular d'Educació lamenta que el TSJC no hagi esperat la decisió del Tribunal Constitucional. "M'agradaria molt poder-me equivocar, però tinc la sensació que es pretén imposar a Catalunya des de la justícia el model que el Partit Popular està imposant en altres territoris", ha afirmat en referència a les illes Balears i al País Valencià. "És una decisió espectacular i sorprenent", ha afegit.
"NO ÉS UN SERVEI A LA CARTA"
"Fixar un percentatge [que el 25% de l'horari lectiu sigui en castellà] des d'un tribunal és sorprenent. Ens costa pensar que 8 alumnes puguin canviar un model que n'acull 1.200.000. Només 24 famílies, de 600.000, han recorregut la normativa catalana", ha afirmat Rigau.
"Les llengües s'aprenen parlant. La presència del castellà a Catalunya és molt alta. Això no és un servei a la carta, és un model educatiu", ha declarat la consellera.
ERC, ICV I CUP CARREGUEN CONTRA EL TSJC
ERC, ICV-EUiA i la CUP han carregat aquest divendres contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa el 25% de l'horari lectiu en castellà en cinc escoles, mentre que C's ha criticat la "insubmissió" de la Generalitat en matèria lingüística.
En un comunicat, la portaveu d'ERC i vicepresidenta primera de la Mesa del Parlament, Anna Simó, ha titllat de "contradictori i injust" que el desig d'una minoria vulgui passar per sobre de les lleis de què s'ha dotat la majoria, i vulnerar així, segons ha dit, la legislació catalana i els drets de la resta de la classe.
La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha instat el Govern a mantenir la immersió lingüística independentment del que digui el TSJC, i ha reivindicat l'èxit del model educatiu català que permet no separar alumnes en funció de la seva llengua d'origen.
En la mateixa línia s'ha pronunciat el diputat d'EUiA al Parlament Joan Mena, que ha demanat al Govern que eviti que "una imposició jurídica passi per davant dels criteris pedagògics", i al TSJC que vetlli primer pels drets dels nens en lloc de pel de les famílies.
Des de la CUP, la diputada Isabel Vallet ha fet una crida a desobeir la interlocutòria, des del punt de vista popular i institucional, perquè "és un nou atac contra el país dintre d'una ofensiva que afecta tots els Països Catalans" i en àmbits més enllà de l'educatiu.
Per la seva part, el secretari general de C's, Matías Alonso, ha carregat contra la "insubmissió contínua" de la Generalitat en matèria lingüística, i ha lamentat que aquells alumnes que volen una educació en què el castellà també sigui vehicular hagin de recórrer als tribunals.