L'escudella és un brou típic de Catalunya i, essencialment, es tracta del mateix plat que el putxero i pilotes o caldo i pilotes del País Valencià. Prové de l'ebullició de la carn d'olla amb llegums com cigrons, patata i col. També s'hi sol afegir ceba o porro, api, pastanagues i un o dos grans d'all. Com que és un plat calent se sol consumir a l'hivern. Té un sabor intens moderadament salat condicionat per la varietat d'ingredients de què es compon. El nivell de sal va a gust de cadascú, encara que és recomanable no posar-n'hi perquè els ingredients ja li aporten aquest gust. La seva textura sol ser molt suau, encara que es pot espessir amb carn o bé afegint-hi cereals. No té una recepta concreta, ja que és un plat tradicional i cada persona, família o poble l'elabora a la seva manera.
Imatge d'una part de la carn d'olla, on s'aprecien bé dues pilotes.
La carn d'olla sol estar composta de botifarra negra, blanca, pilota, carn magra de vedella, una mica de xai, un pit de gallina o pollastre, una mica de careta o orella de porc, i cansalada.
La pilota és una part molt característica de la carn d'olla, que es fa barrejant carn picada amb ou, all, julivert i una mica de pebre i sal, formant una mandonguilla gran i ovalada que es cou amb el brou i se sol tallar en rodanxes gruixudes en el moment de repartir-la. En particular, la pilota per a l'escudella de Nadal es fa barrejant carn picada de vedella i de porc, amb ou, all i julivert trinxats, pa ratllat i pebre negre formant una mandonguilla el·lipsoïdal d'uns 15 cm de llarg i uns 8 cm de diàmetre, que s'enfarina abans de coure. D'altres sopes catalanes més senzilles poden tenir també pilota. Pel menjar del dia a dia, hi ha sopes de brou que es fan amb pasta i pilotetes de la mida d'un gra de raïm.
La carn d'olla pot servir-se conjuntament amb les verdures i amb el brou o per separat. Quan se serveixen sense brou, la carn d'olla i els llegums s'acompanyen amb una vinagreta.
Tradicionalment se separava el brou i se'n feia una sopa bullint-hi fideus gruixuts o arròs. Des que dediquem menys temps a cuinar, per la seva elaboració i la varietat d'ingredients que necessita, s'ha convertit en un àpat de Nadal o de dies de festa a l'hivern. Al Nadal és típic menjar la sopa amb galets de grans dimensions (de vegades farcits de carn picada) que no són gaire habituals en cap altre moment de l'any mentre que a la resta de l'any sovint es menja amb fideus grossos i arròs.