Página principal  |  Contacto  

Correo electrónico:

Contraseña:

Registrarse ahora!

¿Has olvidado tu contraseña?

Catalunya Universal
 
Novedades
  Únete ahora
  Panel de mensajes 
  Galería de imágenes 
 Archivos y documentos 
 Encuestas y Test 
  Lista de Participantes
 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
 Normes 
 Presenta,t 
 Funcionament 
 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
 Debats i Mès 
 Lletres Catalanes 
 La Nostra Cuina 
 Catalunya en Imatges 
 Un Xic dHistòria 
 Administració 
 La Jungla 
 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
 PSP en Català 
 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
 Grups Amics 
 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
  
  
 
 
  Herramientas
 
General: La independencia , un sueño que polariza a los escoceses
Elegir otro panel de mensajes
Tema anterior  Tema siguiente
Respuesta  Mensaje 1 de 2 en el tema 
De: Ruben1919  (Mensaje original) Enviado: 20/02/2014 12:31

La independencia, un sueño que polariza a los escoceses

El Mundo

Faltan siete meses para el referéndum separatista y los sondeos muestran que crece la opción de dejar Gran Bretaña

Por   | LA NACION

En este año puede que finalmente se cumpla el sueño de William Wallace. El próximo 18 de septiembre , los escoceses decidirán si continúan formando parte de Gran Bretaña o si, por el contrario, se independizan de la tutela de Westminster. Pero esta resolución, que en los tiempos medievales de Braveheart (1270-1305) se forjó con el filo de la espada, en el siglo XXI se resolverá con el voto.

"¿Debería Escocia ser un país independiente?" es la pregunta única, pero crucial, que a medida que se acerca la fecha del referéndum polariza cada vez más a la sociedad escocesa.

El mes pasado, en un sondeo del instituto ICM, la opción por el no contó con un 44% de adhesión, frente a un 37% del sí. Sin embargo, a pesar de imponerse hoy, hace tan sólo cuatro meses la diferencia que el no a la independencia le sacaba al sí era de 17 puntos porcentuales.

El Partido Nacional Escocés (SNP, por sus siglas en inglés) es el máximo referente del movimiento que busca el divorcio con Gran Bretaña. Su líder y primer ministro escocés, Alex Salmond, a quien algunos de sus adversarios acusaron de ser "el hombre que va a despedazar a Gran Bretaña", es una de esas figuras políticas que despiertan pasiones tanto a favor como en contra.

Denise Mina, una escritora escocesa, dijo a LA NACION: "Salmond es un gran político, pero por razones que no comprendo bien, posiblemente la amplitud en el espectro de los partidarios del sí es muy impopular, incluso en su propio partido. Muchas personas pro independencia dicen que van a deshacerse de él tan pronto termine la votación".

Pero otros independentistas lo estiman, como Marie Christie, una desempleada de 54 años que participa activamente en debates sobre el referéndum: "A muchas personas no les cae bien Alex Salmond, piensan que es arrogante. Pero yo creo que es un hombre que actúa conforme a los principios que defiende. Creo que los escoceses deberíamos estarle agradecidos, sin él jamás hubiéramos llegado a esta instancia", dijo a este medio.

Si bien es antiunión, Salmond nunca se mostró antiinglés y tiene una buena relación con la casa real, a tal punto que, a diferencia de Gordon Brown o Tony Blair, él sí fue invitado a la boda de Guillermo y Kate Middleton.

En noviembre del año pasado, el gobierno de Salmond publicó el White Paper , una guía inspirada en los modelos socialdemócratas de los países nórdicos, que propone, entre otras cosas, grandes cambios en seguridad social. Según el primer ministro, de esta forma queda en evidencia que no busca "la independencia como un fin en sí mismo, sino como un medio para lograr un país mejor".

Pero la asociación entre independencia y políticas sociales desató polémica. Una abogada escocesa que prefirió mantener su nombre en el anonimato dijo a LA NACION: "Con el informe queda en claro que la independencia es el proyecto personal de un hombre. Yo puedo querer ser independiente, pero no querer un Estado de bienestar".

Sin embargo, Michael Keating, profesor de la Universidad de Aberdeen y director del Scottish Center on Constitutional Change (Centro Escocés para un Cambio Constitucional), opinó: "Si bien es cierto que el partido se inclina por una visión socialdemócrata, particularmente para diferenciarse de Inglaterra, que según ellos está en la derecha, también es verdad que dejó abiertos espacios de deliberación y que incluso dentro del SNP hay visiones distintas de lo que debería ser el país en el futuro".

En la mira de otros

Mientras tanto, en el campo de batalla de la campaña electoral, los bandos parecen estar más preocupados por cautivar votos que por brindar certezas, especialmente cuando se trata de temas económicos.

"Ambas partes exageran el impacto económico de la independencia. El éxito no es una cuestión de ser o no independientes, tiene que ver con las políticas que se apliquen. Hay que tener en cuenta que las diferencias económicas entre Escocia e Inglaterra no son muy grandes. Se podría argumentar que aún con la independencia las cosas no cambiarían mucho", afirmó Keating.

"El debate está tan polarizado que nadie quiere admitir que podría haber complicaciones tanto si nos separamos como si nos quedamos en Gran Bretaña", opinó Denise Mina.

Más allá de la retórica interna del debate, el caso de secesionismo pacífico escocés marca una diferencia en un mundo que está más acostumbrado a que estas cuestiones se resuelvan a través de las armas (Chechenia, Sudán y Sri Lanka son sólo algunos ejemplos).

"El caso escocés ciertamente será tomado como un precedente político por los catalanes, los vascos y los flamencos, que seguirán el proceso de septiembre muy de cerca", señaló Keating.

"No se vayan", exhortó Cameron

"No se vayan. Queremos que se queden", les dijo ayer el premier británico, David Cameron, a los ciudadanos de Escocia, que en septiembre próximo votarán un referéndum sobre la independencia de Gran Bretaña. Además, les advirtió que es "extremadamente difícil" que mantengan la unidad monetaria.

En un discurso apasionado, Cameron exhortó a los ciudadanos de Gales, Irlanda del Norte e Inglaterra a que difundan el mensaje, vía correo electrónico o Twitter. "Hablen a sus vecinos, a sus familiares. Cada uno en el país pida a los escoceses que se queden", dijo.



Primer  Anterior  2 a 2 de 2  Siguiente   Último  
Respuesta  Mensaje 2 de 2 en el tema 
De: Ruben1919 Enviado: 20/02/2014 12:33

La independència, un somni que polaritza als escocesos

El Mundo

Falten set mesos per al referèndum separatista i els sondejos mostren que creix l'opció de deixar la Gran Bretanya

Per    |  LA NACIÓ

Aquest any potser finalment es compleixi el somni de William Wallace. El proper setembre 18 , els escocesos decidiran si continuen formant part de la Gran Bretanya o si, per contra, s'independitzen de la tutela de Westminster. Però aquesta resolució, que en els temps medievals de Braveheart (1270-1305) es va forjar amb el tall de l'espasa, al segle XXI es resoldrà amb el vot.

"Hauria Escòcia ser un país independent?" és la pregunta única, però crucial, que a mesura que s'acosta la data del referèndum polaritza cada vegada més a la societat escocesa.

El mes passat, en un sondeig de l'institut ICM, l'opció pel no va comptar amb un 44% d'adhesió, enfront d'un 37% del sí. No obstant això, tot i imposar-avui, fa tan sols quatre mesos la diferència que el no a la independència li treia al sí era de 17 punts percentuals.

El Partit Nacional Escocès (SNP, per les sigles en anglès) és el màxim referent del moviment que busca el divorci amb Gran Bretanya. El seu líder i primer ministre escocès, Alex Salmond, a qui alguns dels seus adversaris van acusar de ser "l'home que va a esbocinar a la Gran Bretanya", és una d'aquestes figures polítiques que desperten passions tant a favor com en contra.

Denise Mina, una escriptora escocesa, va dir a LA NACIÓ: "Salmond és un gran polític, però per raons que no comprenc bé, possiblement l'amplitud en l'espectre dels partidaris del sí és molt impopular, fins i tot en el seu propi partit. Moltes persones pro independència diuen que van a desfer-se'n tan aviat s'acabi la votació ".

Però altres independentistes ho estimen, com Marie Christie, una aturada de 54 anys que participa activament en debats sobre el referèndum: "A moltes persones no els cau bé Alex Salmond, pensen que és arrogant. Però jo crec que és un home que actua d'acord als principis que defensa. Crec que els escocesos hauríem d'estar agraïts, sense ell mai haguéssim arribat a aquesta instància ", va dir a aquest mitjà.

Si bé és antiunión, Salmond mai es va mostrar antiinglés i té una bona relació amb la casa reial, fins al punt que, a diferència de Gordon Brown o Tony Blair, ell sí va ser convidat al casament de Guillem i Kate Middleton.

El novembre de l'any passat, el govern de Salmond va publicar el White Paper , una guia inspirada en els models socialdemòcrates dels països nòrdics, que proposa, entre altres coses, grans canvis en seguretat social. Segons el primer ministre, d'aquesta manera queda en evidència que no busca "la independència com un fi en si mateix, sinó com un mitjà per aconseguir un país millor".

Però l'associació entre independència i polítiques socials desencadenar polèmica. Una advocada escocesa que va preferir mantenir el seu nom en l'anonimat va dir a LA NACIÓ: "Amb l'informe queda en clar que la independència és el projecte personal d'un home. Jo puc voler ser independent, però no voler un Estat de benestar".

No obstant això, Michael Keating, professor de la Universitat d'Aberdeen i director del Scottish Center on Constitutional Change (Centre Escocès per a un Canvi Constitucional), va opinar: "Si bé és cert que el partit s'inclina per una visió socialdemòcrata, particularment per diferenciar-se de Anglaterra, que segons ells és a la dreta, també és veritat que va deixar oberts espais de deliberació i que fins i tot dins de l'SNP hi ha visions diferents del que hauria de ser el país en el futur ".

En la mira d'altres

Mentrestant, en el camp de batalla de la campanya electoral, els bàndols semblen estar més preocupats per captivar vots que per brindar certeses, especialment quan es tracta de temes econòmics.

"Les dues parts exageren l'impacte econòmic de la independència. L'èxit no és una qüestió de ser o no independents, té a veure amb les polítiques que s'apliquin. S'ha de tenir en compte que les diferències econòmiques entre Escòcia i Anglaterra no són molt grans . Es podria argumentar que encara amb la independència les coses no canviarien molt ", va afirmar Keating.

"El debat està tan polaritzat que ningú vol admetre que podria haver complicacions tant si ens separem com si ens quedem a Gran Bretanya", va opinar Denise Mina.

Més enllà de la retòrica interna del debat, el cas de secessionisme pacífic escocès marca una diferència en un món que està més acostumat que aquestes qüestions es resolguin a través de les armes (Txetxènia, Sudan i Sri Lanka són només alguns exemples).

"El cas escocès certament serà pres com un precedent polític pels catalans, els bascos i els flamencs, que seguiran el procés de setembre molt de prop", va assenyalar Keating.

"No vagin", va exhortar Cameron

"No es vagin. Volem que es quedin", els va dir ahir el premier britànic, David Cameron, als ciutadans d'Escòcia, que al setembre pròxim votaran un referèndum sobre la independència de la Gran Bretanya. A més, els va advertir que és "extremadament difícil" que mantinguin la unitat monetària.

En un discurs apassionat, Cameron va exhortar els ciutadans de Gal · les, Irlanda del Nord i Anglaterra a que difonguin el missatge, via correu electrònic o Twitter. "Parlin als seus veïns, als seus familiars. Cadascú al país demani als escocesos que es quedin", va dir.



 
©2024 - Gabitos - Todos los derechos reservados