Pagina principale  |  Contatto  

Indirizzo e-mail

Password

Registrati ora!

Hai dimenticato la password?

Catalunya Universal
 
Novità
  Partecipa ora
  Bacheche di messaggi 
  Galleria di immagini 
 File e documenti 
 Sondaggi e test 
  Lista dei Partecipanti
 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
 Normes 
 Presenta,t 
 Funcionament 
 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
 Debats i Mès 
 Lletres Catalanes 
 La Nostra Cuina 
 Catalunya en Imatges 
 Un Xic dHistòria 
 Administració 
 La Jungla 
 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
 PSP en Català 
 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
 Grups Amics 
 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ 
  
  
 
 
  Strumenti
 
General: Leus veus que van lluitar contra Franco
Scegli un’altra bacheca
Argomento precedente  Argomento successivo
Rispondi  Messaggio 1 di 2 di questo argomento 
Da: Ruben1919  (Messaggio originale) Inviato: 11/02/2014 12:35

Les veus que van lluitar contra Franco

Diversos dels cantautors que van combatre el règim rememoren l'inici de les reivindicacions socials i polítiques en una època en què cantar adquirir un inesperat poder

JESÚS MIGUEL MARCOS MADRID 20/04/2011 06:00 Actualitzat: 20/04/2011 18:56

Anunci Únic

Anuncis Google

Raimon, en un concert a Madrid dos mesos després de morir Franco.  EFE

Raimon, en un concert a Madrid dos mesos després de morir Franco. EFE

Donar un concert durant el franquisme era una cosa semblant a desembarcar a Normandia amb una pistola i 3 bales. No havia de ser fàcil abordar un recital quan un administratiu del Govern posava el segell de "censurat" en gairebé totes les cançons que anava a tocar un músic. Això li va passar a Marina Rossell a mitjans dels setanta, telonejant a Ovidi Montllor a Tortosa. "A Ovidi li van deixar tres cançons ia mi, quatre. El que vam fer va ser omplir tot el concert amb elles, repetint. Era com un loop gegant. La gent al · lucinava ", recorda la cantant, una de les participants en el simposi sobre la cançó de autor dels seixanta i setanta que la Fundació Joaquín Díaz va organitzar a Tiedra (Valladolid) durant la setmana passada.

No deixa de ser curiosa la tasca que tenia la policia en aquells llegendaris recitals: escoltar cançons. Se suposa que al músic mai se li ocorreria variar l'ordre del repertori, a risc de ser tancat. D'improvisar amb les lletres ja ni en parlem.

"El que intentava sembrar Franco era por", diu Maria del Mar Bonet

Perquè les cançons, quan el mur del franquisme començava a esquerdar, van adquirir un inesperat poder, tant que van aconseguir incomodar a un totèmic sistema dictatorial. Veu i música, dos elements sonors, físicament inofensius , van produir alteracions imprevistes en una societat que, senzillament, va perdre la por.

"Quan anaves a una manifestació, estava tot el poble, jo por no tenia. Ser el principi de totes les reivindicacions civils, socials i polítiques, una cosa apassionant", explica Rossell. Eren joves i fins a cert punt inconscients. "Però la por era un problema pitjor que la inconsciència subratlla Maria del Mar Bonet, precisament això era el que intentava la dictadura: sembrar la por . Moltes de les accions en què participem et podien portar a conflictes greus, però no tenies por, perquè tenies la sensació de fer coses importants, alguna cosa urgent ".

Tots els que van viure aquell moment parlen del lirisme cru de Paco Ibáñez, que també es va deixar veure en el simposi, del crit tel · lúric de Raimon, de l'elegant dignitat de Serrat, de les cançons de treball de Maria del Mar Bonet, de l'artesania melòdica de Chicho Sánchez Ferlosio ... Els joves, especialment els universitaris, començaven a escoltar el que ningú els va ensenyar a l'escola: s'exposaven a un món cultural desconegut, poètic, lliure, esperançador i combatiu, amb l'aura de indestructibilitat que genera el saber-se en possessió de la veritat. Maria del Mar Bonet no creu que "la societat estigués adormida, la societat estava sotmesa per un règim que no li agradava a ningú i contra el qual la universitat, el món obrer i l'intel · lectual intentaven lluitar. Havia un fort desig d'acabar amb el bagatge de opressió del franquisme ".

Segons Amancio Prada, "Ibáñez va obrir les finestres a una nova cançó"

L'estratègia d'imaginar

El que els va definir a tots, a més de la necessitat de canviar el curs de les coses, va ser l'ús de la poesia. Més que una qüestió d'enderrocar un sistema a pedrades, l'estratègia era la d'imaginar un altre i cantar, fins que la seva veritat s'imposés com un fet consumat. Així s'expulsava la por i es despertaven les consciències. "Jo vaig néixer en un petit poble català i aquest moviment de cantautors em va ajudar a explicar-me a mi mateixa el que jo vivia, em van descobrir un món nou, em van portar a fer-me preguntes que d'altra forma hauria estat impossible que sorgissin », explica Marina Rossell.

Si calia lluitar contra Franco amb poesia, el primer era rescatar de l'oblit forçat els primers que ho havien fet: els poetes republicans. Paco Ibáñez ho va entendre amb rapidesa i va revestir les seves cançons amb els versos de Lorca, Celaya, Machado, Hernández. "Deien amb paraules boniques i directes tot el que tu senties i el que volies aprendre", respon Martiri, integrant de grup Jarcha a principis dels setanta.

Marina Rossell: "Aquests cantautors em van descobrir un món nou"

Les armes ja estaven carregades, només calia desenfundarlas. "Paco Ibáñez va obrir les finestres a una nova cançó . Tenia aquesta dimensió política tan important, encara que després si analitzes les cançons no són tan descaradament polítiques. Era més aviat l'actitud, el símbol i l'ésser símptoma d'una inquietud, d'una contestació ", ressalta Amancio Prada, que en els primers setanta feia els passos inicials en el món de la cançó a París.

Assistir a un recital en aquells anys va esdevenir una declaració política. Concerts com combats: alguna cosa tenen en comú el franctirador que tomba a la trinxera esperant que l'enemic aparegui en el seu objectiu i el cantautor que dóna suport al peu en una cadira, empunya la seva guitarra i comença a metrallar fantasmes amb versos, enmig d'un escenari ple d'ombres. "En aquell moment teníem una plataforma, podíem expressar el sentiment de una societat que lluitava. Realment, érem la veu de molta gent . El que passa és que lluitàvem amb tot un seguit de problemes greus, entre ells la censura. Et podien agafar tu mateix. Molts cantautors es van haver d'exiliar ", explica Bonet.

El 1971, el règim franquista li va prohibir a Paco Ibáñez actuar en territori espanyol. Tres anys abans, els discos de Serrat eren retirats i fins i tot, ja el 1975, el cantautor català es va veure obligat a exiliar-se a Mèxic durant un any per una ordre de recerca i captura. Es repetia la història de la Guerra Civil: els grans noms de la cultura no tenien lloc a Espanya. Encara en 1974, Amancio Prada havia d'eliminar una cançó del seu primer àlbum, la titulada monorrimo , amb lletra del poeta lleonès Luis López Álvarez.

Maria del Mar Bonet va ser detinguda a Saragossa el 1971 per cantar

Una nit a la garjola

Els problemes en els concerts no eren menors. La policia vigilava totes les actuacions i no dubtava a actuar si ho creia necessari. A Maria del Mar Bonet, per exemple, la van detenir després d'un concert a la universitat de Saragossa. "Seria a finals de 1971 i jo era molt jove, tenia 19 anys. Em van fer un interrogatori horrorós. M'acusaven del que havia cantat i jo no feia més que posar excuses . Vam estar tancats una nit. Menys sort van tenir els universitaris que van organitzar l'acte. A ells els van detenir uns quants dies més ... ", recorda Bonet.

Els cantautors van recuperar a la Generació del 27 i es van deixar amarar per les principals corrents artístics i fenòmens culturals del moment: Dylan, la chanson francesa (Brel, Brassens, Moustaki), la cançó llatinoamericana (els ecos de Violeta Parra i Atahualpa Yupanqui, el compromís polític de Silvio Rodríguez), Maig del 68, el pop dels Beatles. De fons, es mantenia l'esperit compromès que enllaçava amb la cançó protesta nord-americana de principis dels seixanta. "Jo crec que la música sempre és compromesa" , afegeix Martirio, "fins i tot el poema d'amor més líric pot connectar amb els sentiments de forma que et faci reivindicar coses molt polítiques. En remoure els sentiments, es mou no només ho líric, sinó també el social i el polític ".

Martiri: "Deien amb paraules boniques el que tu senties"

Amb el final de la dictadura, la música (i l'art en general) va viure una explosió sense precedents. Segons Marina Rossell, "en la Transició es van fer millors cançons, menys metafòriques, més directes i millors produccions. Ser una festa. Ho vaig viure com una cosa apassionant. Com a demostració de l'obertura aparèixer les Galeuscas , que eren concerts de músics de les diferents autonomies " .

Des de llavors, la música a Espanya no ha tornat a tenir aquest pes polític. Va acudir al servei de la gent quan se la va necessitar, però la seva càrrega ideològica va decréixer amb l'arribada de la democràcia. "Importància social sí que té, potser més gran que llavors, però política no. La música en aquest país s'ha enriquit molt, però als cantaires ara ens costa més. Jo trobo a faltar una cançó compromesa. Ara és quan cal fer-la, o no menys que abans ", sosté Amancio Prada.

La societat segueix necessitant a la música com a instrument per il · luminar la realitat. Potser el difícil és definir un enemic, com ho va ser Franco. "Caldrà començar per la corrupció", conclou Marina Rossell. El futur està assegurat, llavors.

"Doctor Feelgood en què Frank està malalt"

Com sol passar en gairebé totes les dictadures que empren la censura per controlar als seus ciutadans més díscols, durant el franquisme es van viure moments delirants motivats pel zel dels funcionaris del Govern. Per exemple, el periodista musical Carlos Tena tenia previst fer un especial sobre el grup Doctor Feelgood a Ràdio Nacional d'Espanya a finals de 1975, però li van recomanar que desistís ja que Franco estava malalt en aquests moments i no convenia radiar a un grup que es deia "Doctor". Generalment, es censuraven les cançons per motius polítics, encara que en el cas del franquisme es va fer especial èmfasi en qüestions sexuals. Sense anar més lluny, Joan Manuel Serrat va haver d'eliminar el vers "magrejant una noia" de la seva cançó 'Festa'.  



Primo  Precedente  2 a 2 di 2  Successivo   Ultimo  
Rispondi  Messaggio 2 di 2 di questo argomento 
Da: Ruben1919 Inviato: 11/02/2014 12:36

Las voces que lucharon contra Franco

Varios de los cantautores que combatieron el régimen rememoran el inicio de las reivindicaciones sociales y políticas en una época en la que cantar adquirió un inesperado poder

JESÚS MIGUEL MARCOS MADRID 20/04/2011 06:00 Actualizado: 20/04/2011 18:56

Anuncio Único

Anuncios Google

Raimon, en un concierto en Madrid dos meses después de morir Franco. EFE

Raimon, en un concierto en Madrid dos meses después de morir Franco. EFE

Dar un concierto durante el franquismo era algo similar a desembarcar en Normandía con una pistola y tres balas. No debía ser fácil abordar un recital cuando un administrativo del Gobierno ponía el sello de "censurado" en casi todas las canciones que iba a tocar un músico. Eso le ocurrió a Marina Rossell a mediados de los setenta, teloneando a Ovidi Montllor en Tortosa. "A Ovidi le dejaron tres canciones y a mí, cuatro. Lo que hicimos fue llenar todo el concierto con ellas, repitiéndolas. Era como un loop gigante. La gente alucinaba", recuerda la cantante, una de las participantes en el simposio sobre la canción de autor de los sesenta y setenta que la Fundación Joaquín Díaz organizó en Tiedra (Valladolid) durante la semana pasada.

No deja de ser curiosa la tarea que tenía la Policía en aquellos legendarios recitales: escuchar canciones. Se supone que al músico nunca se le ocurriría variar el orden del repertorio, a riesgo de ser encerrado. De improvisar con las letras ya ni hablamos.

"Lo que intentaba sembrar Franco era miedo", dice María del Mar Bonet

Porque las canciones, cuando el muro del franquismo comenzaba a agrietarse, adquirieron un inesperado poder, tanto que lograron incomodar a un totémico sistema dictatorial. Voz y música, dos elementos sonoros, físicamente inofensivos, produjeron alteraciones imprevistas en una sociedad que, sencillamente, perdió el miedo.

"Cuando ibas a una manifestación, estaba todo el pueblo, yo miedo no tenía. Fue el principio de todas las reivindicaciones civiles, sociales y políticas, algo apasionante", explica Rossell. Eran jóvenes y hasta cierto punto inconscientes. "Pero el miedo era un problema peor que la inconsciencia subraya María del Mar Bonet, precisamente eso era lo que intentaba la dictadura: sembrar el miedo. Muchas de las acciones en las que participamos te podían llevar a conflictos graves, pero no tenías miedo, porque tenías la sensación de hacer cosas importantes, algo urgente".

Todos los que vivieron aquel momento hablan del lirismo crudo de Paco Ibáñez, que también se dejó ver en el simposio, del grito telúrico de Raimon, de la elegante dignidad de Serrat, de las canciones de trabajo de María del Mar Bonet, de la artesanía melódica de Chicho Sánchez Ferlosio... Los jóvenes, especialmente los universitarios, empezaban a escuchar lo que nadie les enseñó en la escuela: se exponían a un mundo cultural desconocido, poético, libre, esperanzador y combativo, con el aura de indestructibilidad que genera el saberse en posesión de la verdad. María del Mar Bonet no cree que "la sociedad estuviera dormida, la sociedad estaba sometida por un régimen que no le gustaba a nadie y contra el que la universidad, el mundo obrero y el intelectual intentaban luchar. Había un fuerte deseo de acabar con el bagaje de opresión del franquismo".

Según Amancio Prada, "Ibáñez abrió las ventanas a una nueva canción"

La estrategia de imaginar

Lo que les definió a todos, además de la necesidad de cambiar el curso de las cosas, fue el uso de la poesía. Más que una cuestión de derribar un sistema a pedradas, la estrategia era la de imaginar otro y cantarlo, hasta que su verdad se impusiera como un hecho consumado. Así se expulsaba el miedo y se despertaban las conciencias. "Yo nací en un pequeño pueblo catalán y este movimiento de cantautores me ayudó a explicarme a mí misma lo que yo vivía, me descubrieron un mundo nuevo, me llevaron a hacerme preguntas que de otra forma hubiera sido imposible que surgieran", cuenta Marina Rossell.

Si había que luchar contra Franco con poesía, lo primero era rescatar del olvido forzado a los primeros que lo habían hecho: los poetas republicanos. Paco Ibáñez lo entendió con rapidez y revistió sus canciones con los versos de Lorca, Celaya, Machado, Hernández. "Decían con palabras hermosas y directas todo lo que tú sentías y lo que querías aprender", responde Martirio, integrante de grupo Jarcha a principios de los setenta.

Marina Rossell: "Esos cantautores me descubrieron un mundo nuevo"

Las armas ya estaban cargadas, solo había que desenfundarlas. "Paco Ibáñez abrió las ventanas a una nueva canción. Tenía esa dimensión política tan importante, aunque luego si analizas las canciones no son tan descaradamente políticas. Era más bien la actitud, el símbolo y el ser síntoma de una inquietud, de una contestación", resalta Amancio Prada, que en los primeros setenta daba sus pasos iniciales en el mundo de la canción en París.

Asistir a un recital en aquellos años se convirtió en una declaración política. Conciertos como combates: algo tienen en común el francotirador que se tumba en la trinchera esperando que el enemigo aparezca en su objetivo y el cantautor que apoya el pie en una silla, empuña su guitarra y comienza a ametrallar fantasmas con versos, en medio de un escenario lleno de sombras. "En aquel momento teníamos una plataforma, podíamos expresar el sentimiento de una sociedad que luchaba. Realmente, éramos la voz de mucha gente. Lo que pasa es que luchábamos con toda una serie de problemas graves, entre ellos la censura. Te podían coger a ti mismo. Muchos cantautores se tuvieron que exiliar", explica Bonet.

En 1971, el régimen franquista le prohibió a Paco Ibáñez actuar en territorio español. Tres años antes, los discos de Serrat eran retirados e incluso, ya en 1975, el cantautor catalán se vio obligado a exiliarse en México durante un año por una orden de busca y captura. Se repetía la historia de la Guerra Civil: los grandes nombres de la cultura no tenían sitio en España. Todavía en 1974, Amancio Prada tenía que eliminar una canción de su primer álbum, la titulada Monorrimo, con letra del poeta leonés Luis López Álvarez.

María del Mar Bonet fue detenida en Zaragoza en 1971 por cantar

Una noche en la trena

Los problemas en los conciertos no eran menores. La policía vigilaba todas las actuaciones y no dudaba en actuar si lo creía necesario. A María del Mar Bonet, por ejemplo, la detuvieron después de un concierto en la universidad de Zaragoza. "Sería a finales de 1971 y yo era muy joven, tenía 19 años. Me hicieron un interrogatorio horroroso. Me acusaban de lo que había cantado y yo no hacía más que poner excusas. Estuvimos encerrados una noche. Menos suerte tuvieron los universitarios que organizaron el acto. A ellos los detuvieron unos cuantos días más...", recuerda Bonet.

Los cantautores recuperaron a la Generación del 27 y se dejaron empapar por las principales corrientes artísticas y fenómenos culturales del momento: Dylan, la chanson francesa (Brel, Brassens, Moustaki), la canción latinoamericana (los ecos de Violeta Parra y Atahualpa Yupanqui, el compromiso político de Silvio Rodríguez), Mayo del 68, el pop de los Beatles. De fondo, se mantenía el espíritu comprometido que enlazaba con la canción protesta estadounidense de principios de los sesenta. "Yo creo que la música siempre es comprometida", añade Martirio, "incluso el poema de amor más lírico puede conectar con los sentimientos de forma que te haga reivindicar cosas muy políticas. Al remover los sentimientos, se mueve no sólo lo lírico, sino también lo social y lo político".

Martirio: "Decían con palabras hermosas lo que tú sentías"

Con el final de la dictadura, la música (y el arte en general) vivió una explosión sin precedentes. Según Marina Rossell, "en la Transición se hicieron mejores canciones, menos metafóricas, más directas y mejores producciones. Fue una fiesta. Lo viví como algo apasionante. Como demostración de la apertura aparecieron las Galeuscas, que eran conciertos de músicos de las distintas autonomías".

Desde entonces, la música en España no ha vuelto a tener ese peso político. Acudió al servicio de la gente cuando se la necesitó, pero su carga ideológica decreció con la llegada de la democracia. "Importancia social sí tiene, tal vez mayor que entonces, pero política no. La música en este país se ha enriquecido mucho, pero a los cantores ahora nos cuesta más. Yo echo en falta una canción comprometida. Ahora es cuando hay que hacerla, o no menos que antes", sostiene Amancio Prada.

La sociedad sigue necesitando a la música como instrumento para iluminar la realidad. Quizás lo difícil ahora es definir un enemigo, como lo fue Franco. "Habrá que empezar por la corrupción", concluye Marina Rossell. El futuro está asegurado, entonces.

"Doctor Feelgood no, que Franco está enfermo"

Como suele ocurrir en casi todas las dictaduras que emplean la censura para controlar a sus ciudadanos más díscolos, durante el franquismo se vivieron momentos delirantes motivados por el celo de los funcionarios del Gobierno. Por ejemplo, el periodista musical Carlos Tena tenía previsto hacer un especial sobre el grupo Doctor Feelgood en Radio Nacional de España a finales de 1975, pero le recomendaron que desistiera ya que Franco estaba enfermo en esos momentos y no convenía radiar a un grupo que se llamaba "Doctor". Generalmente, se censuraban las canciones por motivos políticos, aunque en el caso del franquismo se hizo especial énfasis en cuestiones sexuales. Sin ir más lejos, Joan Manuel Serrat tuvo que eliminar el verso "magreando a una muchacha" de su canción ‘Fiesta'.  



 
©2025 - Gabitos - Tutti i diritti riservati